WYDARZENIA

Ogród Codzienny, to miejsce, które powstało po to, abyśmy wszyscy mogli odpocząć od miejskiego zgiełku, jak również dowiedzieć się i doświadczyć tego co to znaczy tak naprawdę samowystarczalna produkcja żywności, czym są zdrowe nawyki żywieniowe, miejska uprawa czy życie w zgodzie z ideą zero-waste.

To miejsce też, gdzie w naszej Wiacie Ogrodowej zapraszamy was na niezwykłe warsztaty!

Najbliższe warsztaty:

26.09 - Warsztaty: INSPEKTY Warsztaty miejskiego ogrodnika - Przepraszamy, WARSZTATY ODWOŁANE z przyczyn technicznych

Zapraszamy na bezpłatne warsztaty z miejskiego kiszenia, które zostaną przeprowadzone przez Kasię i Dominikę z INSPEKTÓW. W ramach projektu #miejskiekiszenie, Kasia i Dominika zachęcają do kiszenia jako łatwego, naturalnego i tradycyjnego sposobu na konserwację żywności. Na warsztatach będzie można dowiedzieć się wszystkiego o kiszeniu mając na uwadze miejskie ogrodnictwo i własne uprawy warzyw.

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Kiedyś, kiedy nie było lodówek, antybiotyków czy probiotyków (w formie tabletek), nasi przodkowie korzystali z dobrodziejstw natury, żeby dostarczać swojemu organizmowi wszystkiego, co niezbędne. Zarówno składników odżywczych jak i probiotyków, witamin, mikroelementów.

Co to jest kiszenie? Kiszenie to inaczej proces fermentacji mlekowej. Polega na tym, że „dobre bakterie” rozkładają zawarte w kiszonych warzywach (lub owocach) cukry, w wyniku czego powstaje kwas mlekowy (między innymi) uniemożliwiający gnicie produktów. Ale dzieją się też inne magiczne rzeczy! Naukowo, fermentowana żywność jest definiowana jako „żywność lub napoje wytworzone poprzez kontrolowany wzrost drobnoustrojów i enzymatyczne zmiany w składnikach odżywczych”.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Nie może Ciebie zabraknąć na warsztatach!

Miejsce warsztatów: Wiata Ogrodowa w Ogrodzie Codziennym
Liczba uczestników: 10 osób
Warsztaty przeznaczone dla osób dorosłych. Dzieci podczas warsztatów musza przebywać pod opieką dorosłych.

Ze względu na Wasze bezpieczeństwo podczas warsztatów obowiązuje zasada zachowania dystansu 1,5 m między uczestnikami. W warsztatach nie mogą brać udziału osoby z podwyższoną temperaturą. Podczas wydarzenia udostępnione będą środki dezynfekcyjne.

Logo - Sylwia Majcher
Logo - Lovem
Logo - Inspekty