NASZ KOMPOSTOWNIK

Tutaj przetwarzamy zielone odpady z naszego ogrodu oraz resztki warzyw i owoców z Pawilonu Owoce&Warzywa na naturalną ziemię kompostową. Nasze dżdżownice potrzebują ciszy i spokoju aby produkować naturalny nawóz, który wykorzystujemy potem do upraw miejskich na grządkach.

KOMPOST

Jest naturalnym źródłem azotu, fosforu i potasu. Składniki te są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin, szczególnie warzyw i owoców. 

Do kompostownika możemy wrzucać większość odpadków kuchennych, takich jak resztki owoców (ale nie cytrusy) i warzyw, skorupki jajek, fusy z kawy i herbaty, ziemię z doniczek, przycięte części roślin, skoszoną trawę a nawet niezadrukowany papier. 

Do kompostownika NIE wrzucamy odpadków mięsnych, ryb, nabiału, zainfekowanych części roślin, odchodów zwierzęcych gruzu czy śmieci z odkurzacza. 

Żeby otrzymać dobrej jakości kompost potrzebny jest tlen i woda. Dlatego raz w miesiącu warto obrócić pryzmę kompostową. Należy też dbać o jego wilgoć. Jeżeli prawidłowo prowadzimy nasz kompostownik, nie powinien wydzielać nieprzyjemnych zapachów.

Dzięki kompostownikowi do gleby (a nie na śmietnik!) wraca to, co z niej urosło i cykl się domyka. Może też założysz kompostownik u siebie w ogrodzie albo na balkonie?