BOCZNIAKOWNIA

W tym domku hodujemy na słomianych belach boczniaki. Zaglądając do naszej boczniakowni możesz zobaczyć jak rosną te nietypowe grzyby o kapeluszach w kształcie muszli. Boczniaki zawierają komplet witamin z grupy B, witaminę C. Jadane regularnie obniżają poziom cukru i cholesterolu.  

W naturalnym środowisku boczniaki rosną na pniach drzew liściastych w lasach, ale też w parkach i ogrodach. 

Aby wydobyć z grzybów to, co najlepsze - aromat, smak i całe bogactwo składników odżywczych, musimy zadbać o jak najlepsze warunki. W naszej boczniakowni grzybom zapewniamy odpowiednie światło, poziom wilgoci i temperaturę (5-21°C). Uprawiamy je na balotach z grzybniami boczniaka. 

Gdy grzyby urosną, mniej więcej po 2 tygodniach, wykorzystujemy je na warsztatach kulinarnych, gdzie pokazujemy jak można przyrządzić z nich wegetariańską potrawę w domu. Szczególnie polecamy flaczki z boczniaków! Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować.

Obecnie nasze boczniaki w okresie zimowym odpoczywają. Jeżeli chcecie je zobaczyć, zapraszamy na wiosnę.